Budapest
2017.06.25
Vasárnap
Napkelte : 04:47 Napnyugta : 20:45
Hőm.: 24°C
Hőérzet: 25°

2.7 m/s
0 mm
1012.8 hPa

Képajánló

Linkajánló


III. Farmosi pákász bushcraft PDF Nyomtatás E-mail
Írta: Berkut   

 

III. Farmosi pákász bushcraft

2011. 10. 28-30.

 

Október végét írjuk. Szép őszi napok, csípős reggelek. Lássuk, miből tudnánk most megélni a szikes pusztában a nádasban. A tavasszal gyűjtött növények közül mit tudunk fellelni, a jelenlegi állapotukban elfogyasztva mi lesz az eredmény. Tesztelni a korábban tartósított növényeket, halakat.

A különböző okok, a gyűjtögetés, a horgászat, a nagyobb terület bejárása miatt nem építünk tábort a pusztában. Az őrizetlenül hagyása nem lenne hasznos. A gátőrház most nem volt szabad, ezért a tanyám lesz a központ. Jövő tavasszal, a tanultakat összegezve ismét a csatorna partján táborozunk, egy alkalmas helyen, és már „élesben” éljük a nádi világ életét.

 

1

 

Bővebben...
 
Pákász bushcraft - Farmos, 2011. április 13-17. PDF Nyomtatás E-mail
Írta: Berkut   

 

Pákász bushcraft - Farmos 2011. április 13-17.

 

„A pákász szókincse elveszett örökre; életmódjának, fogásainak halavány képét csak az Ecsedi láp némely embere őrizte meg; de ez már nem a régi pákász, mert községhez tartozik, holott a régi, valódi pákász legfeljebb szított valamely községhez; egész életét, télen-nyáron a rétségben töltötte; sokról még az sem bizonyos, hogy keresztelték, éltepárjával megeskették, s harangszóval, papi áldással eltemették volna. Még az a két legfőbb életszükség: a dohány és a puskapor sem igen hozta lakott helyre; - "szerezte" a lápokon, mint ruházatát, kését, bográcsát, s szerszámjának kevés vasát - mindenét, még a "rozsdását", azt az egycsövű, megszögezett, megmadzagolt, s mégis biztos puskáját is.

Adót nem fizetett; neve nem volt beírva község, megye, uraság lajstromába; nem volt jobbágya senkinek; pap nem szedte tőle a párbért, szóval a rétség szabad embere - még a nemes embernél is szabadabb volt.”

/Herman Ottó/

 

Pákásztanya

 

Bővebben...
 
Farmosi bushcraft PDF Nyomtatás E-mail
Írta: Berkut   

 

Farmosi bushcraft

2010.11. ...

 

A Víz

 

Eddigi életem során megfordultam sivatagokban, őserdőben, pusztán, vízparton, magashegyekben, tengerparton, stb. A tapasztalataim azt mondatják velem, hogy a legkönnyebben megélni a vizes biotópokban lehet. Vízi élővilág, nádas, gyékény, és a száraz terület élővilága nyújtja a legtöbb táplálékot. A Pákászok ott élték le egész életüket, önellátva. A következőkben azt írom le, miként próbáltunk ki barátaimmal egy hasonló életformát, a Farmos melletti nádasban.

 

Bővebben...
 
Az amatőr késkovácsolás örömei és buktatói PDF Nyomtatás E-mail
Írta: Öregindián   

 

Az amatőr késkovácsolás örömei és buktatói

 

Az alábbi cikket 2008-ban tettem fel a Késportálra. Ott már archívumba került, gondolom, csak az talál rá, aki tudatosan keresi. Itt, az MTTP-n, örömmel tapasztalom, hogy néhányan megpróbálkoznak egy SAJÁT kés elkészítésével. Ezért gondoltam arra, hogy útmutatóul -és a magam amatőr munkái alkalmával elkövetett buktatók elkerülése céljából-, közzéteszem eddigi ismereteimet. A múlt hét végéig 43 kést kovácsoltam magamnak, valamint ajándékba a családomnak, barátaimnak. A kezdetektől eltelt hét év alatt meglehetősen sok tapasztalatra tettem szert, de az útkeresés, próbálkozás máig sem ért véget. Annál is inkább így van ez, mert teljesen más a képzettségem, kovácsolni az internetről tanultam. Senkitől nem láttam személyesen a fogásokat, fogalmam se volt, milyen szerszámok szükségesek a munkához. Ennek ellenére jól szórakozom a tűzhely-üllő mellett. Gondolom, többen vállalkoznának - akár kovácsolásra is, ha biztosan tudnák, hogy nem ördöngösség ez a művelet. Akinek jelentős kézügyessége van, az akár szép, míves késeket is kikalapálhat magának. Aki viszont nem rendelkezik ilyen szerencsés adottsággal, az azért JÓ, mindenképpen HASZNÁLHATÓ késeket alkothat. A cikk végén, a teljesség igénye nélkül bemutatom néhány újabb munkámat. De most lássuk a cikket!

 

Bővebben...
 
<< Első < Előző 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 Következő > Utolsó >>

Oldal 5 / 30