Budapest
2017.06.25
Vasárnap
Napkelte : 04:47 Napnyugta : 20:45
Hőm.: 24°C
Hőérzet: 25°

2.7 m/s
0 mm
1012.8 hPa

Képajánló

Linkajánló


Sokoldalú útitárs: a túrabot PDF Nyomtatás E-mail
Írta: Öregindián   

 

Sokoldalú útitárs: a túrabot

 

Fiatal koromban, amikor a Hév a Margit hídi végállomásról indult Szentendrére, vasárnap reggelenként a turisták hatalmas tömege várt a szerelvényekre. Nagyon sokan közel 2 méter hosszú túrabotot is vittek magukkal, és csak úgy mellékesen jegyzem meg: a legtöbb kiránduló oldalán ott fityegett a kés, amely abban az időben még nem számított KKVE-nek. Érdekes, hogy akkoriban soha, senki nem veszélyeztette a másikat, bármilyen hosszú vadász- vagy túrakést viselt… 

Bővebben...
 
Hipotermia PDF Nyomtatás E-mail
Írta: Tuareg   

Hipotermia

 

A hipotermia vagy kihűlés alatt azt az állapotot értjük, amikor az emberi test hőmérséklete a normális tartomány alá csökken, ezáltal pedig működésében zavarok lépnek fel. Akkor alakul ki, amikor a leadott hő mennyisége meghaladja a termelt hő mennyiségét. A hővesztés, és ezáltal a zavarok fokozódása, halál beálltához vezethet.

 

1

 

Alattomos és sunyi veszélyként leselkedhet minden természetjáróra, hegymászóra, barlangászra vagy szabadban dolgozóra, erdésztől a vadászig. Alattomossága abban is rejlik, hogy közhelyesen és hibásan a köznyelvben megfagyásnak nevezzük a folyamatot, és ehhez akaratlanul is fagypont alatti hőmérsékletet társítunk. Holott akár 20 °C-os hőmérséklet felett is kerülhet valaki hipotermiás állapotba.

 

Bővebben...
 
Hússzárítás PDF Nyomtatás E-mail
Írta: Curtis   

 

Hússzárítás

 

Engedve a rábeszélésnek itt a főoldalon is írok néhány sort erről az ősi tartósítási módról.

 

Nyári hosszabb kiránduláson, a nagy melegben szem előtt kell tartani, hogy a magunkkal vitt ételek egy része romlandó, és nehezen tárolható el. Ilyenkor gyakran már első nap arra kényszerülünk, hogy ezeket mielőbb elfogyasszuk. A hús tartósítására kipróbáltunk egy régi jól bevált indián módszert. Nekik nem volt hűtőjük, nem készítettek olyan finom füstölt kolbászt és szalonnát, mint ami a magyar hagyományokból ránk maradt, és a Glóbusz konzervet sem ismerték. Ezért az indiánok megszárították a húst. Ezzel az eljárással a nyers hús hónapokig eláll. Az indiánok lelkes rajongójaként most bemutatom Nektek ennek a tartósításnak a kicsit modernizált változatát. Ragaszkodva a hagyományokhoz, én is hamisítatlan amerikai bölényből készítem a szárított húst. 

Bővebben...
 
Reedsee, áfonyagyűjtő túra PDF Nyomtatás E-mail
Írta: Berkut   

 

Reedsee, áfonyagyűjtő túra

2013. 07. 7-8.


 

A vad hegyek, hatalmas erdőségek romantikája. Szűk kanyonok, a mélyükben rohanó víz, vízesések, szakadékok, barlangok, égig érő fenyvesek alatt a rejtélyes félhomály.

 

1

Bővebben...
 
<< Első < Előző 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 Következő > Utolsó >>

Oldal 4 / 30